26.11.2013

Suojassa tuiskulta - KantopaneeliVuosi sitten meille syntyi toinen lapsi ja tein ulkoilua ja yleensäkin elämää helpottavan kantopaneelin talvitakkiini. Tästä aikaansaannoksestani olen erityisen ylpeä! Se on toimiva, hyvän näköinen ja osoittautui hyvin käytännöliseksi. Kaavan piirsin itse ja käytinkin paljon aikaa suunniteluun ja mittailuun. Mitoitus onnistui todella hyvin ja itse asiassa vuoden ikäinenkin mahtuisi vielä takin alla matkustamaan. Olen saanut paneelista paljon kehuja, se näyttää kuulemma kaupasta ostetulta. Tämä on suuri kehu minulle, koska useimmiten ompelukseni eivät kestä tarkastelua liian läheltä - etenkään tikkausten kohdalla. Paneelin onni onkin, ettei siinä ole montaakaan näkyvää tikkausta...

Joka tapauksessa, kantopaneeli pelasti meidän viime talven! Ulkoilu oli helppoa, kun tiesin, että vauvalla on lämmin, käteni jäivät vapaiksi ja vauva nukkuikin hyvin, kun sai olla lähellä. Vauva kulki takin alla matkat ruokakauppaan ja neuvolaan, oli mukana leikkipuistossa esikoisen kanssa sekä ulkoillessa. Käytiinpä kävelemässäkin läheisen järven jäällä eräänä kauniina ja aurinkoisena maaliskuisena lauantaina - sinne ei vaunujen kanssa olisi päässyt.

Ainoa asia, jonka nyt muuttaisin, on se, että tekisin paneelin vähän ohuempaan talvitakkiin. Takki oli aivan liian lämmin, koska en voinut kuitenkaan ulkoilla vastasyntyneen kanssa alle -10 asteeseen. Takki oli tuskastuttavan kuuma jo -5 asteen pakkasella.Paneelin leveys alhaalta 15 cm, ylhäältä levein kohta 34 cm, korkeus kaarrokkeen kohdalta keskeltä paneelia 85 cm ja sivulta vetoketjun kohdalta 80 cm. Sivujen korkeushan riippuu takin vetoketjun pituudesta. Jätin joka puolelle 1 cm:n saumavarat.

Paneelin yläreunan tein kaarevana ja ompelin siihen kujan kiristysnyöriä varten. Kaarroke toimii "huppuna", kun nyöriä kiristää. Kaarroke oli erinomainen tuulensuoja ja tarvittaessa kaarrokkeen sai taitettua alas, esim. sisällä tai kun vauva halusi katsella maisemia.

Uloin kangas on jotain tekokuitua, valittu vain sen takia, että se näyttää samalta kuin takin kangas. Sen alta löytyy tuulen pitävä ja vettä hylkivä ulkoilukangas sekä tikkivuori. Sisävuorena on fleece, joka tuntuu pehmoiselta vauvan kasvoja vasten. Takkiin sopivan vetoketjun löysin netistä ja se olikin paneelin kallein yksittäinen hankinta. Toinen vaihtoehto olisi ollut vaihtaa takkiin vetoketju, mutta onneksi siihen ei tarvinnut ruveta. Nyöri ja nyörilukot löytyi äitin jemmasta. 

Vetoketjun ompelin kerrosten väliin enkä tehnyt päälitikkauksia. Ainoat näkyvät saumat löytyvät alareunasta, jota kautta käänsin työn lopuksi oikein päin, sekä yläreunan nyörikujasta.-M-

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!