18.12.2015

18 : Soodataikina koristeetSoodataikinasta tehtyjä koristeita on näkynyt viime aikoina monessa paikassa. Itse löysin tämän vuoden viimeisestä Taika -lehdestä (8/2015) ohjeen soodataikinan tekoon. Kauniin valkoisia koristeista pienellä kimalluksella. Ja näitä oli mukava tehdä.

Karjalan käet

Kuviot me otettiin pipari- ja muovailuvahamuoteilla, pillillä tehtiin ripustusreijät ja koristeltiin muutenkin.Myös kolmiulotteiset koristeet onnistuivat hyvin. Yllä esikoisen hienot lumiukot!


Koristeita tehtiin yhdessä lasten kanssa. Kohta 3-vee teki kuusiin reikiä ja paineli taikinaan askartelutähtiä, mutta kolmannen kuusen kohdalla loppui kiinnostus ja hän jätti äitin yksin askartelemaan :D Melkein 5-vee tykkäsi toihusta niin paljon, että näitä tehtiin toiseenkin otteeseen.


Osa pääsee roikkumaan kuuseen tai ikkunaan, osan annan lahjaksi, mutta osa pääsi erääseen toiseen juttuun mukaan - siitä lisää ensi kerralla.

Muoks: kirjoitin vielä ohjeen näille, löytyy täältä!

-Marlee

2 kommenttia:

 1. Mikä ohje teillä oli näiden koristeiden taikinaan? Ja pitikö pitää uunissa tms? 😊 hienoja koristuksia ootte saanu tehtyä!

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Voisinkin lisätä vielä ohjeen tuohon loppuun, mutta kirjoitan sen lyhyesti tähänkin:
  2 dl ruokasoodaa, 1 dl maissitärkkelystä ja 1,5 dl vettä. Ainekset sekoitetaan kattilassa ja keitetään kokoajan sekoittaen miedolla lämmöllä. Kun taikina on perunamuusin tuntuista massaa, siirrä kippoon. Peitä kostealla talouspaperilla tai pyyheliinalla ja anna jäähtyä jääkaapissa.
  Valmiit koristeet voi kuivatta joko uunissa (75 astetta) n. 1-2 h tai ihan huoneenlämmössä (max 1 vrk). Kääntelin koristeita kuivumisen aikana muutaman kerran.
  Kokeilin molempia kuivaustapoja enkä huomannut mitään eroa. Taikinaa pitää varoa keittämästä liikaa tai taikina murenee leipoessa. Tämä tuli todettua yhden erän kanssa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!