20.12.2015

Soodataikinakoristeet - ohje


Tässä vielä ohje soodataikinakoristeisiin (näitä ennättää vielä tekemään täksi jouluksi!):

2 dl ruokasoodaa
1 dl maissitärkkelystä
1,5 dl vettä

Mittaa ainekset kattilaan ja sekoita. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Taikina sakenee aluksi hitaasti. Kun taikina on perunamuussin tuntuista massaa, siirrä se muovikippoon. Taikinaa pitää varoa keittämästä liikaa tai taikina murenee leivottaessa. Tämä tuli todettua yhden erän kanssa... 

Peitä takina kosteilla talouspapereilla tai pyyheliinalla, ettei taikina kuivu, ja nosta jääkaappiin. Kun taikina on viilentynyt, leipomisen voi aloittaa.

Valmiit koristeet voi kuivata joko uunissa 75C (n. 1-2 h) tai ihan huoneenlämössä esim. pellin päällä, (max 1 vrk). Kääntelin koristeita muutaman kerran kuivumisen aikana, koska taikina meni hieman kuprulle kuivuessaan. Kokeilin molempia kuivaustapoja enkä huomannut mitään eroa lopputuloksessa.Pari vinkkiä vielä:
Jos taikina meinaa tarttua esim. kaulimeen, leivonnassa voi käyttää apuna maissitärkkelystä. Itse laitoin taikinan välillä hetkeksi jääkaappiin, koska viileän taikinan leipominen oli helpompaa.

Kuvioita otimme piparkakku- ja muovailuvahamuoteilla. Kuviot ja ripustusreijät  tehtiin kapealla pillillä. Taikinan pintaan voi tehdä kuvioita myös esim. pitsiliinojen tai kakkupapereiden tms. avulla. Kolmiulotteisetkin koristeet onnistuivat. Tosin toinen esikoisen tekemistä lumiukoista tipautti nenänsä ja se piti liimata takaisin (ihan Erikeper). Kuopus paineli kuusiin askartelutähtiä koristeiksi, kun muotti oli vielä paikallaan. Vain pari tähteä tipahti pois, eli hyvin tarttuivat!

-Marlee-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!