17.1.2014

Patakinnas


Työn alla on ollut vasemman käden patakinnas jo joulusta saakka. Kyseessä on täsmätuote. Tämän avulla saa käsiään polttamatta takan luukun auki, takkaan lisättyä puita ja hiillosta hämmennettyä. Juuri tästä syystä väriksi valikoitui tuo ruskea, ettei noki sottaa tätä aivan heti. Olen neulonut tällaisia jo ainakin 4 paria aiemmin, äiti ja anoppikin ovat jo omansa saaneet. Nämä käyvät tietysti myös ihan tavallisina kintaina, kun jättää ripustuslenkin tekemättä.

Lankana on Novitan huopanen ja puikot ovat kokoa 10. Ohjekin on Novitan ja löytyy täältä. Ohjeesta poiketen virkkasin kintaaseen ripustuslenkin. Virkkasin aloiuslangalla noin 30 cm pätkän ketjusilmukoita ja yhden kerroksen kiinteitä silmukoita niiden päälle. Lenkin toisen pään voi kiinnittää lapaseen samalla kun päättelee langan. Pelkistä ketjusilmukoista tehdyssä lenkissä on vaarana se, että se pesukoneessa huovuttuu koko matkaltaan lapaseen kiinni. Uskokaa pois, kokemusta on!
Ennen huovuttamista kinnas on jättikokoinen. Kuvassa on nuo sakset antamassa vähän mittasuhdetta. Ennen huovuttamista kintaaseen ja peukaloon laitetaan muovipussit tasona ja ommellaan ne kiinni puuvillalangalla. Näin estetään se, että kintaan puolet eivät huovutu yhteen. Sitten kinnas laitetaan pesukoneeseen ja lisäksi sinne on hyvä laittaa myös esimerkiksi pari käsipyyhettä. Ei kannata laittaa niitä kaikkein hienoimpia pyyhkeitä, sillä noista huovutettavista irtoaa aina vähän haituvia koneessa. Pese kintaat tavallisella 40°C ohjelmalla ja laita vähän tavallista pyykinpesuainetta. Tässäkin kokemus kertoo, että kannattaa ehdottomasti käyttää jauhemaista pesuainetta, nestemäinen ei välttämättä huovuta kinnasta (tai mitään muutakaan huovutettavaa) juuri ollenkaan. Myös eri pesukoneissa työt huovuttuvat eri tavalla. Tästä syystä lähdin huovutushommiin äidin pesukoneelle.


Pesun jälkeen kinnas on myttyinen ja se pitää venytellä ja virutella oikeaan kokoon ja muotoon voimakkasti vetämällä. Jos kinnas ei ole tarpeeksi huopunut, sen voi heittää taas pesukoneeseen ja huovuttaa uudelleen. Jos huovutettu pinta on nukkainen, voi pinnan siistiä leikkaamalla ylimääräiset höytyvät pois. Kintaan voi sitten tarvittaessa pestä 30° C villapesuohjelmalla. Älä pese 40° C, sillä kinnas voi huovuttua ja kutistua silloin lisää.


Olen kovin tykästynyt näihin myös tuolla keittiön puolella, koska näissä ei sormet pala uunista jotain pois ottaessa. Voin lämpimästi suositella!


-A-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!