10.1.2014

Villaista ylle – vauvan villavaatteetNeuloin esikoiselleni villavaatteet, kuinkas muuten. Lankana näissä kaikissa on Novitan Wool. Olen tykästynyt noihin henkselihousuihin, ne pysyvät päällä lasta kanniskellessa ja ne lämmittävät myös selkää ja vatsaa. Villatakki on tuollainen aivan perusmalli. Jospa seuraavaan villatakkiin sitten tekisin jotain koristeneuletta. Villasukissa on jo toinen pari menossa, ensimmäiset kun jäivät pieneksi tälle isojalkaiselle.Villatakin ohje on Novitan lehdestä syksy 2007 ja housujen ohje on Novitan lehdestä kevät 2006. Housujen ohjetta muokkasin hieman niin, että tein molemmat lahkeet valmiiksi haaraan asti ja yhdistin sitten ne samalle pyöröpuikolle ja neuloin yhtenä kappaleena loppuun asti. Näin vältin saumat housujen edestä ja takaa. Joissain kavennuksissa jouduin kylläkin sitten vähän pähkäilemään neuleen kulkua, mutta onneksi vain vähän. Takin ja housujen napit on löytö paikallisesta käsityöliikkeestä.Myssyn ohjeen löysin Novitan lehdestä talvi 2007. Tämä myssy on ollut todella hyvä! Olemme käyttäneet sitä lapsella lähes vastasyntyneestä asti ja myssy mahtuu edelleen hyvin, vaikka pään ympärys on kasvanut jo kohta kymmenisen senttiä. Myssyn ainaoikeinneule vetäytyy kasaan tai vähän venyy tarpeen mukaan. Tuon ”siksak-myssyn” ohjeita löytyy netistä runsaasti, esimerkiksi täältä. Tuosta linkin ohjeesta löytyy hyvät kuvat, jotka auttavat neuleen muodon hahmottamisessa ja ompelussa. Minun täytyi hieman ohjetta ja ompelua tuumailla, kun tuossa novitan ohjeessa ei kuvia ollut.


Näiden villasukkien ja lapasten ohjeet ovat Novitan lehdestä kevät 2013. Lapasista jätin peukalot neulomatta, enkä tehnyt nauhoja ja tupsuja lapasiin ja sukkiin. Varsien kuvio on mielestäni kaunis ja helppokin se oli neuloa. Oi, että minä ihastuin tähän kauniiseen harmaaseen lankaan!


Törmäsin internetin ihmeellisessä maailmassa kuvaan tällaisista lapasista mutta en löytänyt niihin ohjetta. Siispä kehittelin kuvan ja kokeilujen perusteella itse oman ohjeen näihin. Nämä lapaset ovat olleet paljon käytössä. Pitkän varren ansiosta ne ovat lämpimät ja pysyvät hyvin kädessä. Lankana näissäkin Novitan Wool ja puikot kokoa 3.

Ohje:
Luo 40 s. Neulo suljettuna neuleena 4 krs nurjaa, 3 krs oikeaa ja 4 krs nurjaa. Neulo 7 cm sileää neuletta. Kavenna seuraavan kerroksen aikana tasavälein 2s/puikko = 32 s. Neulo 6 krs joustinneuletta 2o, 2n. Neulo 4,5 cm sileää neuletta. Aloita kärkikavennukset: neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja tee 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus (tai neulo silmukat yhteen niiden takareunoista). Kun jäljellä on 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Päättele myös aloituslanka.

Näistä lapasista saa helposti isomman koon, kun lisää silmukoiden määrää ja sileän neuleen pituutta varressa ja käsiosassa. Esimerkiksi niin, että aloitukseen 44s, varteen sileää neuletta 8 cm ja käsiosaan 5,5 cm.

-A-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!